2017. március 20.

Szelídítsük meg a szabályalkotás vad tudományát


Az időjárás alapján is visszavonhatatlanul itt a tavasz, gyorsan népesednek be tavaink vitorlázókkal. Hamarosan a versenyszezon is kezdetét veszi, a háttérben pedig már sok versenyszervező és versenyrendező dolgozik azon, hogy a legjobb szolgáltatást nyújthassák a versenyzőknek. A versenyek sikeres lebonyolításához nekik kell ugyanis a szabályok biztos környezetét kialakítani azzal, hogy közzéteszik az eseményeket irányító versenykiírásokat és versenyutasításokat. Mai bejegyzésemmel ehhez szeretnék áttekintő segítséget nyújtani…
Az írásom apropója kettős: egyrészt ebben a témában is tartalmaz módosításokat a 2017. január 1-jén hatályba lépett szabálykönyv, másrészt pedig szerencsésnek gondolom, ha írásban is megerősítem azt, amit a tavalyi-idei februári és márciusi versenybírói és versenyrendezői továbbképzéseken összefoglaltam. Egy vitorlás versenyen úgy tekintünk a versenykiírásra, mint a rendező szervezet ajánlattétele a potenciális résztvevők felé. Olyan információkat kell tehát tartalmaznia, ami alapján a lehetséges versenyzők el tudják dönteni, hogy részt vesznek-e az eseményen. Az ajánlattételből akkor képződik „szerződés”, amikor a versenyzők nevezésükkel elfogadják a szabályokat (lásd az RRS 3. szabályt). A vitorlássportban azért van szükség versenyutasításra is, mert a versenyek színtere folyton változik. Ezt a változást elsősorban az időjárásnak, mint véletlen tényezőnek és a változó versenyrendezői felszerelésnek tudhatjuk be. Természetesen az is szerepet játszik a szükségességében, hogy a különböző osztályok és a változatos versenyformák más eljárásokat követelnek meg. A versenyutasítás a versenyrendezőség munkamódszereit, eljárásait foglalja össze. Szorosan épít a versenykiírásra, általánosságban az abban szereplő alapinformációk implementálást részletezi.
A két dokumentum kötelező és opcionális tartalmáról a J függelék szabályai írnak, a dokumentumok elkészítését a K és L függelékek útmutatói támogatják. Mégis miért gondolják sokan vad tudománynak ezek elkészítését? A versenyeken alkalmazott szabályok rendszere már távolról nézve is bonyolult: A vitorlázás versenyszabályai mellett általában a World Sailing néhány rendelkezése, az osztályszabályok, az MVSz néhány szabálya, a versenykiírás, a versenyutasítás és további, az eseményt irányító dokumentumok lehetnek érvényesek. Befogadó felhasználóként (azaz elsősorban versenyzőként) a fő feladat az alkalmazható szabályok megértése, alkotóként (azaz versenyszervezőként és versenyrendezőként) viszont a másik oldalon állunk: a sokdarabos puzzle elemei közé kell ügyesen beszerkeszteni az eseményt irányító versenykiírást és versenyutasítást. Nagy segítségként szolgálnak tehát a szabálykönyv útmutatói, de ezek helyes kitöltése mindaddig vad tudomány marad, amíg a szabályzatok közötti összefüggéseket, egymásra hatásokat nem ismerjük meg. A kihívás megszelídítéséhez tehát sok időre, tanulásra, és még emellett is időnként hosszas kutatómunkára van szükség.

A versenykiírás és a versenyutasítás elkészítésének két alapmodellje
Az előbbiekben a versenykiírás és a versenyutasítás elkészítésének hagyományos modelljét írtam le. Kisebb eseményekre azonban az új szabályok ráadás támogatást nyújtanak. Ha a rendező szervezet úgy dönt, hogy az általa szervezett esemény kis komplexitású, választhatja azt az egyszerűsített megoldást, hogy a versenykiírásból rámutat az új S függelék Standard versenyutasítására. Itt egy rövid, lényegre törő versenyutasítást találunk, amely a világszerte leggyakrabban alkalmazott egyszerű megoldásokat tartalmazza. A szerkesztése megfelel a J2 szabály követelményeinek, az eseményspecifikus jellemzőket (például a részletes versenyprogramot és a jelek leírását) pedig a versenyrendezőségnek a hivatalos hirdetőtáblán, úgynevezett kiegészítő utasítások formájában kell közzétennie. Az MVSz Versenybíró Bizottságában úgy gondoltuk, hogy a hazai versenyrendezőket akkor tudnánk a legjobban segíteni, ha készítünk egy útmutatót, ami a kiegészítő utasítások elkészítését támogatja.

A dokumentum a mai naptól ide klikkelve elérhető…

A kétoldalas útmutató első szakasza a sikeres felhasználást támogatja azokkal a vonatkozó információkkal, amelyek egyébként a szabálykönyvben is elérhetők. A második oldal maga a kitölthető útmutató a segítő megjegyzésekkel. A mintaszerű tartalmat követően szerepelhetnek az S függelék esetleges módosításai és kiegészítései. Itt nyomatékosan szeretném újra felhívni a figyelmet a puzzle-re: a módosítások és a további kiegészítések csak olyanok lehetnek, hogy azok ne okozzanak ellentmondást más szabályokkal. Ha egy meglévő szabályt szeretnénk módosítani, akkor szigorúan kell követni az új 85 szabály követelményeit.
A bejegyzés zárásaként még egy alternatív megoldást szeretnék bemutatni, ami tipikusan egyszerűbb, egyfutamos túraversenyek előkészítéséhez lehet hasznos. Ezeknél az eseményeknél ugyanis általában már a versenykiírás elkészítésekor rendelkezésre áll minden olyan információ is, ami a jövőbeli versenyutasításban jelenne meg. Így tehát kézenfekvő megoldás lehet, hogy a rendező szervezet és a versenyrendezőség szoros együttműködésében egy közös versenykiírás és versenyutasítás kerüljön publikálásra. Ennél a megoldásnál a K és L függelékek tartalmának észszerű összevonását javaslom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése